sensiwattes

sensiwattes

Sensiwattes?

Ieder mens heeft te maken met sensorische integratie. Het is de manier waarop onze zintuigen signalen doorgeven aan onze hersenen waarop we onze omgeving kunnen waarnemen en ons staande kunnen houden in die omgeving en het leven. Een groeiende groep kinderen en volwassenen lopen tegen problemen aan in de sensorische integratie omdat de signalen te zwak of te sterk doorgegeven worden en omdat onze zintuigen steeds meer belast worden in de moderne wereld en efficiƫnter aan de bak moeten.

Hoe maak ik een verzwaringsdeken?

DIYPosted by Sensiwattes Thu, August 28, 2014 22:42:32
Verzwaringsdeken is een fijn middel wat ingezet kan worden binnen de sensorische integratie om prikkels te dempen. Naast een verzwaringsdeken wordt er ook wel gebruik gemaakt van gewichten rond de enkels, verzwaarde kussentjes, verzwaarde knuffels, verzwaarde vesten of drukvesten.

Stem de inzet van een verzwaarde deken af met de fysiotherapeut of ergotherapeut. Is het geschikt voor jezelf of je kind? En op welke manieren kan het ingezet worden? De fysiotherapeut, ergotherapeut met kennis van sensorische integratie kan je hier goed over informeren. Immers is niet ieder sensorisch profiel hetzelfde, en waar de een baat bij heeft werkt bij de ander averechts.

Er zijn verzwaringsdekens te koop bij webwinkels gericht op sensorische integratie, of je kunt er zelf en (laten) maken.

Ik heb een deken op maat gemaakt voor mijn dochter. Ik heb haar zelf een stofje laten uitkiezen, en ze heeft goed meegeholpen met afspelden en vullen!Benodigdheden

- Stof
- Fiberfill (Optioneel)
- Polypellets of ander vulmateriaal
- Schaar, spelden, naaimachine, meetlint, weegschaal, bakje, trechter

Maatvoering

Small - Kleuter - 90 x 130 cm
Medium - Kind/Puber/Kleine volwassene - 100 x 160 cm
Large - Volwassene - 100 x 180 cm
Lap pad - 30 x 45 cm

Gewicht

10% van het gewicht van de persoon waar de deken voor is + 500 gram.
Dus als een kind 20 kg is: 2 kg + 500 gram = 2,5 kgVulmateriaal

Er worden verschillende materialen gebruikt om te verzwaren; rijst, aquariumgrind, bonen, kastanjes, polypellets.
Ik heb voor polypellets gekozen; voordeel hiervan is dat de deken wasbaar is.Werkwijze

Voor een deken voor mijn dochter heb ik een stuk stof gepakt van 2m bij 1,40m.
Deze heb ik op maat geknipt in 2 lappen van 90 x 130, waarbij ik ca 2 cm ruimte extra neem aan de randen om goed af te kunnen stikken.
Deze 2 delen heb ik op elkaar gespeld met de goede kanten op elkaar, langs de beide zijkanten en bovenkant gestikt (blauwe lijnen) en afgewerkt met een zigzagsteek.
1 Kant is nog open, hier kan de deken gevuld worden. Ik heb gekozen voor ook 2 lagen fiberfill waartussen de pellets komen te liggen zodat de deken wat zachter is.
Ik heb 2 stukken fiberfill afgeknipt van ca 90 x 130 cm, de deken binnenste buiten gekeerd zodat de goede kant weer naar buiten keert; en vervolgens gevuld met de 2 lagen fiberfill.

Nu kan de deken in verticale banen verdeeld worden.
Stel ik verdeel de deken in 48 vakjes, 8 x 6 vakjes, ik zorg dan dat ik 6 banen krijg over de deken afgescheiden door een stiksel (rode lijnen).
Die 6 banen kan ik stuk voor stuk opvullen met pellets, waarbij ik bij iedere rij weer afstik (groene lijnen) en zo langzaam naar boven werk zodat 48 vakjes ontstaan.
Ieder vakje wordt gevuld met een deel van de pellets.
2500 gram : 48 = +- 52 gram
Dus in ieder vakje komt 52 gram.

Als alle vakjes gevuld zijn kan de de deken afgestikt worden door de 2 uiteinden naar binnen te slaan, af te spelden en af te stikken.
Zorg voor stevige stiksels zodat de vulling niet zomaar uit de deken kan geraken, zeker niet als je de deken ook wilt wassen in de wasmachine.
Een deken met polypellets is wasbaar in de machine, maar let op het gewicht wat de machine kan verdragen.

Veel sukses!
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.