sensiwattes

sensiwattes

Sensiwattes?

Ieder mens heeft te maken met sensorische integratie. Het is de manier waarop onze zintuigen signalen doorgeven aan onze hersenen waarop we onze omgeving kunnen waarnemen en ons staande kunnen houden in die omgeving en het leven. Een groeiende groep kinderen en volwassenen lopen tegen problemen aan in de sensorische integratie omdat de signalen te zwak of te sterk doorgegeven worden en omdat onze zintuigen steeds meer belast worden in de moderne wereld en efficiƫnter aan de bak moeten.

Vestibulair? Proprioceptie? SI Termen!

SI AlgemeenPosted by Sensiwattes Sun, September 14, 2014 20:48:58
Vestibulair? Proprioceptie? Wat een termen allemaal! En niet alledaags!
Als moeder weet ik inmiddels wat deze termen inhouden en gooi ik te pas en te onpas met de termen omdat ze zo logisch en sluitend zijn; maar de termen zijn niet voor iedereen bekend. Wat houden ze in? Hier een korte uitleg:

Visueel

Voor de meeste mensen wel bekend; de zintuiglijke signalen die je met je ogen waarneemt. Ook hierin kun je gevoelig reageren of juist ongevoelig voor zijn. Denk aan bijv gevoelig voor zonlicht of veel visuele prikkels; of juist veel visuele prikkels opzoeken.

Auditief

Ook voor veel mensen wel bekend; het is hoe we de wereld waarnemen via de oren; hoe we horen. Ook hier kan je overgevoelig of ongevoelig voor zijn; last hebben van geluiden of juist het fijn vinden als de tv of radio hard staat.

Tactiel

Dit heeft vooral met de huid te maken; last hebben van labeltjes in kleding; moeite hebben met aanraking of juist veel aanraking of stevige aanraking nodig hebben. Zo kun je gevoelig zijn voor zachte aanrakingen maar wel een stevige knuffel als fijn ervaren.

Vestibulair

Dit heeft te maken met het evenwicht en het aanvoelen van beweging in je lichaam. Als je vestibulair overgevoelig bent dan geven je zintuigen heel wat waarschuwingssignalen af op het moment dat je de trap afloopt, op straat loopt, als iemand te dichtbij komt of als een kind speelt of in klimtoestellen klimt.
Bij ongevoeligheid is het juist fijn om dit soort uitdagingen op te zoeken; veel rondjes draaien.

Proprioceptie

Hier gaat het om de aansturing van de spieren, de verhouding tot de omgeving.
Een beker op tafel zetten, inschatten hoe groot je een sprong moet maken. Het contact en de controle die je over je lichaam hebt ten opzichte van de omgeving.

Andere zintuigen

Daarnaast kunnen mensen overgevoelig of ongevoelig zijn op de andere zintuigen; mondgevoel, reuk, maar ook het kunnen reguleren van lichaamsfuncties (bijv. temperatuur).

Over- en ongevoeligheid

In Engelse termen wordt gesproken over seeking en avoiding gedrag. Seeker is als je ongevoelig bent voor bepaalde zintuiglijke informatie en je lichaam om meer zintuiglijke input vraagt (tv hard, veel bewegen, hard praten). Avoider is als je overgevoelig bent voor zintuiglijke input en de input die je ontvangt al snel teveel wordt; denk aan het afdekken van de oren voor geluid.
Deze over- en ongevoeligheid kunnen naast elkaar staan; zelfs op dezelfde gebieden.

Hier een Engelstalig filmpje met de uitleg over de verschillende termen:
  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Aimee Mon, November 17, 2014 15:59:14

Beste Judith, Interessant! In mijn kind herken ik de termen visueel, auditief, tactiel (de labels in kleding) en de overgevoeligheid op teveel geluid of prikkels. Dit zijn ook kenmerken van beelddenkers. Het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Ik had de mazzel dat school een juf had rondlopen die veel over Beelddenken wist. Zij heeft Tijs geholpen om op een iets andere manier de leerstof in zich op te nemen dmv het leerboek: ik leer anders. Natuurlijk lopen we tegen veel meer 'problemen' aan, daar zullen mijn blogs over gaan. Kan ik deze blog volgen? Kan dat namelijk niet vinden.